DRESDEN - Het water in Dresden is aan het dalen. Met twee tot drie centimeter per uur gaat het peil omlaag. De waterstand in de Duitse stad bereikte zaterdag zijn hoogste punt ooit: 9,40 meter. Diverse historische gebouwen zijn door het water beschadigd.

In een groot deel van de stad is er nog steeds geen elektriciteit. Ook zijn er nog problemen met de drinkwater- en voedselvoorziening. Ongeveer 40.000 inwoners van de stad moesten door het hoge water hun huis uit. Elders in de regio werden de afgelopen dagen ruim 100.000 mensen geëvacueerd.

Ondanks de daling in Dresden blijft de situatie in de regio uiterst gespannen. In het stroomafwaarts gelegen Torgau stijgt het water van de Elbe nog steeds en kwam het peil kort na middernacht op 9,44 meter. Ongeveer 10.000 mensen moesten in veiligheid worden gebracht en ook is een ziekenhuis ontruimd. Zo'n 40.000 mensen helpen mee om de schade van de watersnood zoveel mogelijk te beperken.

Geboortes

In het inderhaast ingerichte noodhospitaal op de luchthaven van Dresden zijn dit weekeinde twee baby's geboren. Het gewone ziekenhuis was gesloten omdat het door het wassende water werd bedreigd.

De ziekenhuisstaf had een kliniek opgezet op de luchthaven. Het noodhospitaal functioneert volgens de staf prima, hoewel er geen operatiekamer is. Het gaat goed met moeders en baby's.

Overleg

Verschillende leiders van Midden-Europese landen komen zondag in Berlijn bijeen voor overleg over de watersnood die de regio momenteel teistert. Ze praten over de enorme kosten die nodig zijn om de schade te herstellen.

Bondskanselier Schröder ontvangt in de Duitse hoofdstad zijn collega's uit Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije. Al deze landen hebben met het hoge water te maken gekregen. Verwacht wordt dat ook voorzitter Prodi van de Europese Commissie erbij zal zijn. De
Financial Times

Herstel

De Europese Investeringsbank (
EIB

Broeikaseffect

De Duitse minister voor Ontwikkelingssamenwerking Wieczorek-Zeul brengt de overstromingen in verband met het opwarmen van de aarde en heeft de Verenigde Staten opgeroepen het
protocol

Rusland

Rusland heeft zondag de Europese landen die kampen met wateroverlast hulp aangeboden. Dinsdag vertrekken vijftien vrachtwagens met waterpompen naar Duitsland. Dat heeft minister Shoigu van Calamiteiten meegedeeld. Ook stuurt Rusland mobiele apparatuur om vast te stellen hoe ernstig gebouwen zijn beschadigd. Rusland kreeg de afgelopen weken zelf ook te maken met wateroverlast, vooral rond de Zwarte Zee.

/NIEUWSWaterpeil Elbe nadert hoogste puntHoogste waterpeil Elbe bij Dresden ooit (video)