BISLAN - De overvallers die in een school in de Noord-Ossetische stad Bislan honderdvijftig tot tweehonderd leerlingen, leraren en ouders in gijzeling houden, dreigen gijzelaars te vermoorden.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De gijzelhouders hebben aangekondigd "voor elke gedode strijder vijftig kinderen en voor elke gewonde strijder twintig kinderen" te doden. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken van Noord-Ossetië, Kazbek Dzantijev, woensdagmiddag gezegd. Op welke manier de overvallers het dreigement hebben kenbaar gemaakt, is niet bekend.

Terugtrekking

De gijzelnemers hebben gevraagd om onderhandelingen met de presidenten van Noord-Ossetië en het naburige Ingoesjetië. Zij eisen de terugtrekking van Russische troepen uit Tsjetsjenië en de vrijlating van kameraden die in Ingoesjetië gevangen zitten.

Vijf uur na de overval op een school in de Noord-Ossetische stad Bislan hebben de gemaskerde en gewapende overvallers nog vijftien kinderen vrijgelaten. In de gymzaal van de school zouden nu nog 150 tot tweehonderd kinderen, leraren en ouders in handen van de terroristen zijn.

Explosieven

De overvallers, van wie een aantal explosieven op het lichaam draagt, zouden het schoolgebouw en de gymzaal met explosieven hebben beveiligd. Die zouden bij een inval ontploffen.

Bewoners van de omgeving van de school vertelden aan het Russische persbureau Interfax dat zij in de middag nog steeds het geluid van geweervuur hoorden. Op enige afstand van de school hebben zich familieleden van de gijzelaars verzameld.

Zwaar bewapend

Honderden zwaar bewapende politiemensen en militairen van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn rond het schoolgebouw in de Russische deelrepubliek samengetrokken.

Nog steeds is niet bekend hoeveel slachtoffers er zijn gevallen aan het begin van de gijzelingsactie. De autoriteiten zeggen dat er tijdens de eerste schotenwisseling tussen politie en overvallers twee doden zijn gevallen. Andere bronnen meldden dat het er drie zijn.

Doden

Bij de gijzelingsactie zijn zeker vier en mogelijk zeven mensen om het leven gekomen. De autoriteiten zeiden dat aan het begin van de gijzelingsactie twee personen om het leven zijn gekomen en dat later twee gewonden in een ziekenhuis zijn overleden. De doden zijn ouders van leerlingen en docenten.

Medewerkers van een ziekenhuis in de omgeving zeiden woensdagmiddag tegen het Russische persbureau Ria-Novosti dat bij de overval zeven doden zijn gevallen en dat in het ziekenhuis vier gewonden zijn opgenomen.

Levend schild

De overvallers hebben volgens een woordvoerder van de Noord-Ossetische president Alexander Dzazochov kinderen als levende schilden voor de ramen gezet.

Aan het begin van de gijzelingsactie zouden vijftig kinderen hebben weten te ontsnappen nadat zij zich enige tijd in een verwarmingsruimte hadden verstopt.