AMSTERDAM - Klanten van chique kledingzaken in de PC Hooftstraat in Amsterdam hoeven na de aanschaf van een duur pak niet langer te rekenen op een glaasje wijn als traktatie. Drie luxe zaken ontvingen afgelopen week een brief, waarin het bestuur van het stadsdeel Oud-Zuid erop wijst dat elke ondernemer die alcohol schenkt een horecavergunning moet bezitten.

"Dat is niet regelneverig. Zo zijn de regels gewoon", aldus een woordvoerder van het stadsdeel.

Klantenbinding

Kledingzaken Oger en Suit Supply trakteren klanten na een dure aankoop wel eens op een glaasje wijn of champagne. "Dat is ons concept. Een stukje klantenbinding", aldus Oger Lusink van de gelijknamige kledingzaak in de PC Hooftstraat. "En wij zijn zeker niet de enige."

Volgens de woordvoerder van het stadsdeel gaat het hier niet om nieuw of aangescherpt beleid. Dat de drie winkels nu, na jaren van 'klantenbinden', plots een brief krijgen, komt volgens hem omdat zij openlijk reclame maken voor hun extraatjes. "Deze drie ondernemers vielen op en dus krijgen ze een brief waarin we ze wijzen op de regels."

New York

Lusink begrijpt niet waarom hij geen drankjes meer mag schenken. "Ik doe dit al twaalf jaar en vraag bovendien geen geld voor de drank. Dit is zó Nederlands. In New York word je bij elke winkel opgewacht met een glas".

Lusinks advocaat onderzoekt inmiddels hoe de winkel onder het verbod uit kan komen. "Zolang wij geen geld voor de drank vragen, mag het gewoon."

Volgens de woordvoerder van het stadsdeel maakt dat echter niets uit. "Dan moeten we juridische stappen nemen", aldus Lusink.