UTRECHT - Tegen een chirurg van een Amersfoorts ziekenhuis is woensdag voor de rechtbank in Utrecht een beroepsverbod van drie jaar geëist omdat hij twee jonge patiëntes onzedelijk zou hebben betast.

De officier van justitie eiste verder 240 uur werkstraf en een half jaar voorwaardelijke celstraf tegen de arts, de 39-jarige E.F. uit Soest.

De orthopedisch chirurg zou de patiëntes, 11 en 15 jaar oud, op mei van het vorig jaar hebben betast in het ziekenhuis van het Meander Medisch Centrum aan de Ringweg Randenbroek in Amersfoort. De meisjes sliepen op een kamer.

Controle

Volgens de jongste patiënte werd ze wakker van de hand van een man tussen haar benen. Hij zei dat hij haar vingers kwam controleren na een operatie eerder die avond. De man zou daarna over de benen van het andere meisje in het bed ernaast hebben gewreven. Ook zij schrok wakker.

Het 15-jarige meisje herkende de chirurg op een foto als de dader, maar de jongste kon alleen zeggen dat F., die haar eerder op de avond had geopereerd, op de dader leek. De man gaf toe dat hij na de operatie nog bij zijn patiënte was geweest om haar vingers te controleren, maar hij ontkende de meisjes te hebben betast.

Signalement

Twee verpleegkundigen hadden de chirurg een kwartiertje na de vermeende aanrandingen op de afdeling zien lopen. Zijn burgerkleding kwam overeen met het signalement dat de meisjes van de dader hadden gegeven.

Advocaat G. Spong vroeg om vrijspraak, omdat ook andere mannen ongezien toegang hadden tot de ziekenhuiskamer. Spong zette vraagtekens bij de fotoherkenning, omdat die in zijn ogen niet betrouwbaar was uitgevoerd.

Narcose

Bij het jongste slachtoffer zou bovendien de narcose een rol gespeeld kunnen hebben, aldus de raadsman. Het verdovingsmiddel heeft bij het ontwaken seksuele dromen en hallucinaties als bijwerking, zoals op de bijsluiter en in medische literatuur staat.

Een anesthesist bevestigde dat op de zitting. Spong vermoedde dat de verklaringen van de meisjes door elkaar waren beïnvloed. De chirurg heeft zijn werk voorlopig neergelegd, in afwachting van de uitkomst van de rechtszaak. Bij een veroordeling dreigt ontslag.
De rechtbank doet woensdag 15 september uitspraak.