NEW YORK - Secretaris-generaal Kofi Annan heeft zich dinsdagavond akkoord verklaard met het uitstellen van de VN-missie die het geweld in het Palestijnse vluchtelingenkamp van Jenin moet onderzoeken. Dat maakte een woordvoerder van de VN-chef bekend.

Volgens de zegsman moet het uitstel besprekingen mogelijk maken maar verwacht Annan dat het team komende zaterdag in het Midden-Oosten is. Israël wil de onderzoekers niet toelaten, maar de Amerikanen en Britten vinden dat de missie moet doorgaan en hebben Israëls weigering veroordeeld.

Verwerping

Dinsdag liet de Israëlische regering weten het akkoord met de Verenigde Naties over het toelaten van een onderzoekscommissie in het Palestijnse vluchtelingenkamp te verwerpen.

De regering van premier Sharon liet al haar ongenoegen blijken over de samenstelling van de VN-missie, die de gebeurtenissen in het vluchtelingenkamp Jenin gaat onderzoeken. Deze staat onder leiding van de Finse oud-president Ahtisaari.

Mubarak

De Egyptische president Mubarak heeft woensdag in een toespraak fel uitgehaald naar Israël. Volgens Mubarak heeft Israël "alle grenzen overschreden" met zijn militaire acties op de bezette Westelijke Jordaanoever, vooral in Bethlehem en Jenin.

"Deze keer heeft Israël alle grenzen overschreden door de Geboortekerk (in Bethlehem) te belegeren, door weerzinwekkende mensenrechtenschendingen in alle Palestijnse dorpen en steden", zei Mubarak in een rede uitgezonden op de Egyptische staatstelevisie.

/NIEUWSVeiligheidsraad stuurt missie naar Jenin'Israël wil VN-gezanten niet in Jenin'

/DOSSIERMidden Oosten