DEN HAAG - Haarlemmermeer, Schiedam en Zoetermeer zijn deslechtste gemeenten om je vrije tijd door te brengen. Emmen, Ede,Apeldoorn en Leeuwarden halen de beste cijfers op dit gebied. Datblijkt uit een onderzoek onder 35 grote gemeenten, waartoe de ANWBhet initiatief heeft genomen.

De aantrekkelijkste gemeenten om als inwoner je vrije tijd tebesteden liggen in het oosten en het midden van het land. Ze scorenhoog wat recreëren in de openlucht en ontspanning in de stadbetreft en het is er relatief schoon en veilig.

De studie vergelijkt volgens de ANWB voor het eerst hetvrijetijdsgenot in zoveel grote gemeenten. Gekeken is naar zakenals sportvoorzieningen, uitgaan, winkelen, wandelen en fietsen.Maar ook sociale veiligheid en buurtoverlast spelen een rol.Gemeenten in de Randstad scoren wat dat laatste betreft meestalslechter.

Speeltuinen

Andere uitkomsten zijn dat het aantal speeltuinen per inwoner inEnschede het grootst is, gevolgd door Hengelo en Heerlen. Laagscoren Den Haag, Tilburg en Nijmegen. De gemeente Zwolle heeft demeeste kinderboerderijen, gevolgd door Haarlem, Leiden enMaastricht.

De hoofstad van Limburg heeft ook het hoogste aantalwinkels voor de niet-dagelijkse boodschappen. Op de tweede plaatskomt Alkmaar, met daarna Haarlem en Venlo. Haarlemmermeer,Zoetermeer en Almere zijn op winkelgebied hekkensluiter.De ANWB is van plan het onderzoek over een paar jaar teherhalen.