NEW YORK - De Verenigde Staten hebben Irak in de jaren tachtig in het geheim ondersteund toen dat land in oorlog was met buurland Iran. Volgens The New York Times gaven de Amerikanen Bagdad hulp bij het plannen van de oorlogsvoering.
The New York Times

De Amerikaanse krant baseert zich op uitspraken van legerofficieren die op de hoogte waren van het hulpprogramma. In totaal waren er indertijd zo'n zestig officieren die Irak tot in detail informatie gaven over de opmars van Iraanse troepen, over mogelijke luchtaanvallen op Irak en de schade die daarbij zou kunnen ontstaan.

De oorlog tussen Irak en Iran duurde van 1980 tot 1988 en kostte ongeveer een miljoen mensen het leven. Miljoenen mensen waren genoodzaakt op de vlucht te slaan. Het was al bekend dat de VS Irak indertijd satellietopnamen gaven over oprukkende Iraanse troepen. Maar de omvang daarvan was nooit helemaal duidelijk, aldus de krant. Met hulp van de Amerikanen slaagde Irak er bijvoorbeeld in begin '88 een schiereiland te heroveren dat het land toegang gaf tot de Golf.

Chemische wapens

De Amerikaanse inlichtingendiensten waren er destijds al van op de hoogte dat Irak zijn toevlucht zou kunnen zoeken tot chemische wapens. In het openbaar werd het gebruik van deze wapens door de betrokken bewindslieden veroordeeld. Maar ze zagen Irak destijds als een land dat om zijn voortbestaan vocht. Bovendien bestond de angst dat Iran belangrijke oliestaten in het Golfgebied onder de voet zou kunnen lopen, aldus The New York Times. De huidige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell was in die periode de nationaal veiligheidsadviseur van de toenmalige president Reagan.

Het gebruik van chemische wapens wordt door de zittende Amerikaanse president Bush gebruikt om een eventuele oorlog tegen Irak te rechtvaardigen. Hij wil een einde maken aan het bewind van Saddam Hussein, die tijdens de oorlog tegen Iran al aan de macht was.

Oppositie

Volgens de Sunday Times gaat de regering van Bush financiële steun geven aan geheime operaties van de Iraakse oppositie. Doel van die operaties is om meer te weten te komen over wat Saddam Hussein wat plan is.

De krant baseert zich op een woordvoerder van het Iraakse Nationaal Congres, de grootste Iraakse oppositiebeweging. Volgens hem zal het geld worden gebruikt om hoge Iraakse functionarissen om te kopen en ze desnoods het land uit helpen. Eerder deze maand voerde de Amerikaanse regering in Washington besprekingen met de Iraakse oppositie.