NEW YORK - De Republikeinen hebben dinsdag George W. Bush genomineerd voor een tweede termijn als president van de Verenigde Staten. Op de tweede dag van hun conventie in New York kreeg de Californische gouverneur Arnold Schwarzenegger een staande ovatie voor zijn gespierde toespraak en benadrukte 'first lady' Laura Bush de "kracht en overtuiging" van haar man.

De nominering plaatste Bush naast John Kerry, die in juli tijdens de Democratische conventie tot presidentskandidaat werd gekozen. De verkiezing was weliswaar een formaliteit, maar zette wel de toon op de tweede dag van de conventie die toewerkt naar een climax donderdag. Dan zal Bush de nominatie accepteren.

Filmheld

Schwarzenegger doorspekte zijn toespraak met verwijzingen naar zijn films. Bush is de beste kandidaat om "terrorisme te beëindigen (to terminate terrorism)", aldus de ster van de avond in een verwijzing naar de flim Terminator. Schwarzenegger prees de manier waarop Bush is omgegaan met de aanslagen van 11 september .

"Amerika is terug!", aldus de voormalige acteur. "We zijn terug door de volharding, het karakter en het leiderschap van de ste president van de Verenigde Staten, George W. Bush." De -jarige Schwarzenegger noemde Amerika "de lamp die de wereld verlicht". Bush is volgens hem een leider "die niet terugdeinst, niet wankelt, niet opgeeft".

Tegenpool

De voormalig Hollywood-acteur is wat een aantal opvattingen betreft een tegenpool van de conservatieve Texaan Bush. Hun meningsverschillen over gevoelige zaken als abortus en homohuwelijk maken de megaster uit Californië echter belangrijk om zwevende kiezers uit het midden binnen te halen. Bush en Kerry zijn negen weken voor de verkiezingen in de opiniepeilingen verwikkeld in een nek-aan-nekgevecht.

In zijn toespraak vermeed Schwarzenegger de tegenstellingen. De geboren Oostenrijker, toonbeeld van het Amerikaanse ideaal van de selfmade man, verhaalde hoe hij van arme immigrant opklom tot succesvolle filmster en politicus. Achtergrond doet in de VS niet terzake, aldus Schwarzenegger, die alle immigranten warm welkom heette. "Dat is waarom ik geloof in dit land, dat is waarom ik geloof in deze partij en dat is waarom ik geloof in deze president."

First Lady

Op de tweede dag van de conventie probeerden de Republikeinen de partij een minder hard gezicht te geven. Er was een hoofdrol weggelegd voor de twee dochters van Bush en diens vrouw Laura. Zij vertelde dat haar man leed onder de beslissing om in Afghanistan en Irak ten strijde te trekken.

Bush is volgens de 'first lady' echter bereid om "de moeilijke keuzes, de zware beslissingen" te nemen. Zij beschreef hem als "een liefhebbende man met een groot hart".

De president, die dinsdag campagne voerde in de staat Tennessee, verscheen via satellietverbinding kort op een groot scherm in het Madison Square Garden. Eerder op de dag kwam hij terug op uitlatingen van maandag dat de Amerikanen de oorlog tegen het terrorisme mogelijk niet zouden kunnen winnen. Die opmerkingen hebben hem kritiek en hoon van de Democraten opgeleverd. Dinsdagavond zei Bush echter: "We zijn aan de winnende hand en zullen winnen".

Sfeer op straat

In de straten van Manhattan verhardt de sfeer tussen demonstranten en politie. Buiten het Madison Square Garden arresteerde de politie dinsdag ten minste 900 demonstranten.

Betogers tegen de regering-Bush hinderden het verkeer en probeerden Republikeinse delegatieleden de weg naar het complex te blokkeren. De meeste arrestanten werden bekeurd en daarna vrijgelaten. Met de arrestatiegolf is het aantal opgepakte demonstranten sinds donderdag opgelopen tot circa 1500.