TILBURG - Hartpatiënten met een stressgevoelige persoonlijkheid lopen een vijf keer zo grote kans om eerder te overlijden of een hartinfarct te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van psychologe dr. Susanne Pedersen van de Universiteit van Tilburg. De resultaten van het onderzoek zijn woensdag gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology.

Voor het onderzoek werden 875 patiënten onderzocht met een Type D-persoonlijkheid. Dit zijn mensen die zich vaak zorgen maken, zich triest voelen en de neiging hebben om daarover niet met anderen te praten, mensen die in de volksmond binnenvetters worden genoemd.

Uit het onderzoek is gebleken dat hartpatiënten met een dergelijke persoonlijkheid die werden gedotterd met een stentimplantatie een vijf keer grotere kans hadden om binnen negen maanden na de operatie te overlijden of een hartinfarct te krijgen.

Een stent is een metalen veertje dat bij het dotteren in het bloedvat wordt geplaatst om de bloeddoorstroming naar het hart te verbeteren. Het onderzoek maakt deel uit van een groot onderzoek bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam naar het effect van een nieuw stenttype.

Volgens Pedersen laten de resultaten van deze studie zien dat er rekening moet worden gehouden met psychologische risicofactoren. Ondanks het feit dat nieuwe behandelingsmogelijkheden binnen de cardiologie hebben geleid tot een verbeterde prognose voor hartpatiënten.

Patiënten met een bepaald psychologisch profiel zullen minder baat hebben bij sommige behandelingen, aldus de onderzoekster.