DUBAI - De vrijlating van twee in Irak ontvoerde Franse journalisten is "aanstaande". Dat meldde het doorgaans goed ingelichte Arabische televisiestation al-Arabiya dinsdag op basis van anonieme bronnen. Nadere details maakte het station niet bekend.

Bekijk video: Nepalezen vermoord in Irak
Waarschuwing: de video bevat schokkende beelden
Modem/ Breedband

Christian Chesnot van Radio France Internationale en Georges Malbrunot van Le Figaro verdwenen op 20 augustus. Zij worden vastgehouden door een groepering genaamd Islamitisch Leger van Irak. De groepering eist intrekking van het Franse hoofddoekjesverbod. Parijs weigert dit.

De soennitische groepering gaf de Franse regering in eerste instantie 48 uur om op de eis in te gaan, maar verlengde dit ultimatum maandagavond met nog eens 24 uur. De Franse minister van Buitenlandse Zaken is in het Midden-Oosten om beide verslaggevers vrij te krijgen.

Ernstige bezorgdheid

In tegenstelling tot het optimisme van al-Arabiya, sprak de soennitische ulema in Irak, de hoogste religieuze raad van de soennitische moslims in het land, dinsdagmiddag haar ernstige bezorgheid uit over het lot van de Fransen. Een woordvoerder verklaarde dat de raad geen contact met de ontvoerders heeft weten te leggen en dat de leden nu vrezen voor het leven van de gijzelaars.