AMSTERDAM - Grote Nederlandse banken en de politie erkennen dat een crimineel Afrikaans netwerk op grote schaal fraude pleegt. Dit blijkt uit een rechercherapport waarop het RTL Nieuws de hand heeft weten te leggen.

Het netwerk heeft volgens woordvoerder L. de Lange van het Openbaar Ministerie (OM) tot nu toe ongeveer 1500 delicten in ons land gepleegd. Dat leverde de criminelen honderden miljoenen euro's op. Het netwerk zou in Nederland bestaan uit zo'n tweeduizend personen, vooral van Nigeriaanse afkomst.

De criminelen lichtten personen en bedrijven op met gestolen creditcards en gestolen overschrijvingsformulieren van banken. Ook zouden zij achter de bolletjesslikkers zitten die reizen tussen Nederland en de Antillen.

"Ze zijn zeer creatief", vertelt De Lange. "Als we een bepaalde manier van fraude in de peiling krijgen, vinden ze steeds weer nieuwe andere mogelijkheden om hun praktijken voort te zetten."

Bedreiging

De criminelen zouden ook geïnfiltreerd zijn in de bankwereld en PTT Post. Volgens de politie moet het criminele netwerk hard aangepakt worden, omdat de bendeleden anders een 'substantiële bedreiging gaan vormen voor de samenleving', aldus het RTL Nieuws.

Het stelen van creditcards uit postsorteercentra en het afpersen van zakenlieden, leken tot voor kort op zich zelf staande incidenten. Uit de analyse van de recherche blijkt nu dat er een groot netwerk achter schuil gaat.

De criminelen stelen ook overschrijvingsformulieren uit brievenbussen en postzakken. De gegevens worden vervalst en het geld wordt overgeboekt op de rekening van het netwerk. Hierbij gebruikt de criminele organisatie mensen die bij banken infiltreren.

Meldingen

Volgens een woordvoerster van TPG (de post) zijn er de afgelopen twee maanden slechts twee meldingen geweest van verdwenen creditcards. "We hebben allerlei maatregelen genomen. Zo is er een aparte poststroom gemaakt voor dergelijke goederen. Mensen die een creditcard ophalen, moeten zich legitimeren. Verder hebben we in overleg met banken ook andere maatregelen genomen."

Een derde truc is het frauderen met vooruitbetalingen. Mensen krijgen bijvoorbeeld een brief om geld te investeren. Wie daarop ingaat, komt bedrogen uit en is zijn geld kwijt. Naast het infiltreren van banken probeert dit netwerk ook ambtenaren om te kopen, zo blijkt uit de analyse. Tevens schuwt het netwerk geen geweld of intimidatie.