JERUZALEM - Bij gelijktijdige aanslagen op twee Israëlische bussen in de Israëlische stad Beersheba zijn zeker zeventien mensen om het leven gekomen, aldus medische bronnen. Bijna zestig mensen raakten gewond van wie er circa tien ernstig aan toe zijn. De Palestijnse groepering Hamas heeft de aanslagen opgeëist

De aanslagen gebeurden kort voor 15.00 uur plaatselijke tijd nabij het stadhuis in het centrum van de stad in de Negev-woestijn. Een bus raakte in brand, beide voertuigen zijn grotendeels vernietigd. Berichten van de Israëlische media over een derde explosie bij een winkelcentrum in Beersheba bleken achteraf niet te kloppen.

De Israëlische premier Sharon zei in een eerste reactie op de Israëlische legerradio dat de strijd tegen het terrorisme wordt voortgezet. "We moeten de terreur bestrijden; dat is wat mijn regering doet", aldus Sharon. De Palestijnse minister Erekat zei elke aanslag op burgers te veroordelen, of het nu om Israëliërs of Palestijnen gaat.

Vergelding

Het bloedvergieten was volgens een verklaring een vergelding voor de Israëlische liquidatie van twee Hamas-kopstukken, sjeik Ahmed Yassin en Abdel Aziz al-Rantissi, eerder dit jaar.

Het is vijf maanden geleden dat Palestijnen een zelfmoordaanslag pleegden in Israël. Op 14 maart kwamen in de zuidelijke havenstad Ashdod tien mensen om het leven bij een zelfmoordaanslag van twee Palestijnen. Door Palestijnse zelfmoordaanslagen zijn sinds het begin van de opstand bijna vier jaar geleden ruim vierhonderd mensen omgekomen.