Het Nederlands elftal heeft maandagavond in en tegen IJsland een pijnlijke 2-0 nederlaag geleden voor de EK-kwalificatie.

Gylfi Sigurdsson maakte beide doelpunten voor de thuisploeg. De eerste uit een strafschop in de tiende minuut en de tweede vlak voor rust via de rebound na een corner.

Oranje verloor voor de tweede keer in de kwalificatiereeks en staat slechts derde in groep A met liefst zes punten minder dan koplopers IJsland en Tsjechië.

Met een derde plaats dreigt de nummer drie van het afgelopen WK aan het einde van de kwalificatie een play-off te moeten spelen om aan het EK mee te doen.

Het elftal van bondscoach Guus Hiddink, die door het verlies verder onder druk komt te staan, speelde eigenlijk de gehele wedstrijd in Reykjavik ondermaats. In balbezit was Oranje slordig en verdedigend was onoplettendheid troef.

Strafschop

De wedstrijd begon meteen slecht toen Stefan de Vrij na matig uitverdedigen van zijn collega's een lichte overtreding beging op Birkir Bjarnason. Arbiter Carlos Velasco Carballo floot voor een strafschop. Sigurdsson schoot de bal vervolgens gemakkelijk langs doelman Jasper Cillessen.

Na die snelle tegentreffer kende Oranje een iets betere fase, maar dat leidde amper tot goede kansen. Robin van Persie schoot uit een moeilijke hoek op de IJslandse doelman en Arjen Robben mikte koppend naast na een goede voorzet van Daley Blind.

Vlak voor rust ging het weer mis voor Oranje door knullig verdedigen. Uit een hoekschop kwam de bal niet weg uit het strafschopgebied en Sigurdsson schoot de bal hard in het dak van het doel. De tienduizend IJslandse supporters op de tribune konden hun geluk niet op.

Derde nederlaag

In de rust probeerde Hiddink door het inbrengen van Klaas-Jan Huntelaar voor Wesley Sneijder iets te forceren, maar ook dat leverde weinig op. Alleen Bruno Martins Indi kreeg nog een mogelijkheid. De verdediger kopte ruim over. 

Met lange ballen deed Oranje er in het laatste kwartier alles aan om terug te komen. IJsland, dat in de voorgaande tien onderlinge ontmoetingen negen keer verloor en één keer gelijkspeelde, bleef ook toen eenvoudig op de been.

Hiddink verloor na het EK-kwalificatietreffen bij Tsjechië (2-1) en het oefenduel met Italië (2-0) al voor de derde keer in vier wedstrijden als keuzeheer van Oranje. Tussendoor werd Kazachstan vrijdag nog wel moeizaam verslagen in de Arena: 3-1.

Nederland heeft half november thuis tegen Letland de eerste kans om de inhaalrace in de groep in te zetten. Hiddink wacht voor die tijd ongetwijfeld een pittige evaluatie over deze interlandperiode met de KNVB.

Van Persie en Robben balen: 'Waardeloos en pijnlijk' | Hiddink 'diep teleurgesteld' na verlies Oranje