Epke Zonderland heeft zondag zijn wereldtitel op de rekstok geprolongeerd bij de WK turnen in het Chinese Nanning.

De Nederlander kwam tot een score van 16,225 en dat was ruim genoeg voor het goud. De tweede plaats was voor de Japanner Kohei Uchimura. Het brons ging naar Marijo Moznik uit Kroatië.

Zonderland was aan de rekstok superieur met vier vluchtelementen op rij. Hij zette een nagenoeg foutloze oefening neer en liet met zijn eindscore het overige deelnemersveld ver achter zich.

De Chinees Zhang Chenglong, die Zonderland in 2010 in Rotterdam van de wereldtitel afhield, kwam als eerste in actie en viel. Daarna verraste Uchimura met een door hem niet eerder vertoonde combinatie Cassina-Kolman.

Zonderland turnde behalve de Cassina-Kovacs ook de Kolman-Gaylord II, een combinatie die hij in de kwalificaties nog achterwege liet.

Oppermachtig

In de laatste jaren was Zonderland al oppermachtig op het onderdeel rekstok. Hij veroverde in 2012 in Londen de olympische titel op de rekstok. In 2013 werd hij in Antwerpen wereldkampioen en begin dit jaar kroonde hij zich in de Bulgaarse hoofdstad Sofia tot Europees kampioen.

De weg naar de wereldtitel lag open voor Zonderland, die zijn op papier grootste concurrent eerder dit toernooi al zag afhaken. De Duitser Fabian Hambüchen kwam namelijk niet door de kwalificaties.

Zonderland: 'Dit zijn oefeningen waar je van droomt'