WASHINGTON - Het Amerikaanse publiek heeft genoeg van de bemoeienissen met het conflict tussen de joodse staat en de Palestijnen. Van de ondervraagde Amerikanen is 54 procent van mening dat Washington zich er helemaal niet meer moet bemoeien, zo blijkt uit een opiniepeiling van de Washington Post en ABC News Poll.

Bij vragen over 'het vredesproces' stelt 60 procent dat de Israëli's en de Palestijnen maar zelf met elkaar moeten onderhandelen. De motieven van de partijen zijn vals volgens veel Amerikanen.

Zo denkt 43 procent dat Israël de bezette gebieden voor zichzelf wil houden en daarom niet echt een vredesregeling beoogt. Anderzijds denkt eenzelfde percentage dat het doel van de Palestijnen uiteindelijk is om de staat Israël geheel te vernietigen.

De Amerikanen staan ambivalent tegenover het conflict en de joodse staat. Als Israël dringende verzoeken uit Washington over het optreden in de bezette gebieden blijft negeren, dan wil de helft van de ondervraagden de economische en militaire hulp stopzetten en de andere helft wil dat juist niet doen.

/DOSSIERMidden-Oosten