NEW YORK - De voormalige burgemeester van New York, Rudy Giuliani, heeft maandagavond de Democratische presidentskandidaat John Kerry bekritiseerd wegens zijn gebrek aan leiderschap.

Kerry wisselt te vaak van mening, vooral als het om de strijd tegen het terrorisme gaat, aldus Giuliani in de afsluitende toespraak op de eerste dag van de Republikeinse Conventie in New York.

Giuliani vergeleek Bush met de Britse oorlogspremier Winston Churchill en de Amerikaanse president Ronald Reagen an diens verzet tegen de Sovjetunie. Anders dan Bush ontbeert het Kerry aan een "heldere, preciese en consequente visie", aldus Giuliani. "God dank is Bush onze president."

McCain

Ook John McCain, bij de vorige verkiezingen nog de rivaal van Bush voor de Republikeinse kandidatuur, prees de president. "Bush verdient niet alleen onze steun, maar ook onze bewondering", aldus de senator uit Arizona in een toespraak die vooral was gericht op weifelende kiezers.

McCain prees de vaak bekritiseerde buitenlandse politiek van Bush, inclusief de controversiële inval in Irak. Met zijn strijd tegen het terrorisme heeft Bush "zich voor de de grootste uitdaging van onze tijd geplaatst", aldus de 68-jarige Vietnamveteraan.

De populaire McCain geldt als een onafhankelijke geest binnen de Republikeinse partij. Eerder dit jaar werd er gespeculeerd dat hij vice-president zou worden van de Democratische uitdager van Bush, John Kerry.

Burggen

De senator gebruikte een groot deel van zijn toespraak om bruggen te bouwen naar potentiële Democratische en zwevende kiezers. McCain sprak over de "eerlijkheid" van zijn Democratische "vrienden" en de eenheid van de Amerikanen sinds de aanslagen van 11 september 2001.

"Laten we over onze meningsverschillen discussiëren", zei hij. "Maar onthoud dat we geen vijanden zijn, maar kameraden in een oorlog tegen de echte vijand."

Harde woorden waren er wel voor de "oneerlijke" filmmaker Michael Moore, die Irak volgens McCain met zijn film Fahrenheit /11 ten onrechte heeft afgebeeld als een vriendelijk land. Het kwam Moore, die in de zaal zat, te staan op een fluitconcert van de .000 aanwezigen in het complex Madison Square Garden.