DE BILT - De afgelopen zomer was de natste in ruim vijftigjaar. Dat meldde het weerinstituut KNMI maandag. Uit metingen vanmeer dan driehonderd neerslagstations bleek dat het sinds 1951 nietmeer zo nat is geweest 's zomers.

De afgelopen zomer was de natste in ruim vijftigjaar. Dat meldde het weerinstituut KNMI maandag. Uit metingen vanmeer dan driehonderd neerslagstations bleek dat sinds 1951 nietmeer zoveel regen is gevallen in de zomermaanden.

Deze zomer, die officieel dinsdag afloopt, viel volgens demetingen van het KNMI 323,2 millimeter neerslag. Op de tweedeplaats staat de zomer van 1954 met 321,2 millimeter. Het KNMIbenadrukte dat de neerslag van maandag en eventueel dinsdag er nogbij komt, waardoor de zomer van 2004 met kop en schouders bovenaande lijst met landelijk gemiddelden van neerslag komt te staan.

Nieuw neerslagrecord

Ook augustus kent een nieuw neerslagrecord. Het weerstationMaasland in het Westland had tot maandagmiddag 322 millimetergemeten. Sinds 1900 viel er op een officieel weerstation van hetKNMI nog nooit zoveel regenwater. Het oude record stamt uit 1932, millimeter in Zandvoort.

Het maximale aantal millimeters vooraugustus tot nu toe viel in 2002, 295 millimeter in het DrentseEext. Normaal gesproken valt er in de maand augustus in Nederland millimeter regen.

Nazomerweer

Het KNMI voorspelt dat september met droog en rustig nazomerweerbegint.