ZEVENBERGEN - Honderden psoriasispatiënten hebben zich al gemeld voor een behandeling met zogenaamde knabbelvisjes. De telefoon bij René Vissers uit Zevenbergen staat roodgloeiend sinds hij met zijn bijzondere psoriasisbehandeling in de publiciteit kwam.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De visjes waar het allemaal om draait, zijn de zeven centimeter lange garra rufavisjes. Het Turkse kuuroord Kangal zette die al in tegen psoriasis, een huidziekte waarbij jeuk, schilfervorming en ontstekingen voor veel overlast zorgen. De visjes zijn dol op de huidschilfers en knabbelen de patiënten schoon.

Turkije

René Vissers, zelf ernstig psoriasispatiënt, kwam het kuuroord op het spoor via een reportage op de Duitse televisie. "Ik was bij vrijwel alle ziekenhuizen in Nederland in behandeling geweest, had meegedaan aan allerlei experimentele behandelingen, maar niets hielp. Ik reisde af naar Turkije en kwam 'schoon' terug."

Eigen kweek

Via een Duitser kon Vissers twintig knabbelvisjes kopen. Uit eigen kweek heeft hij er intussen enkele honderden waarmee hij kortgeleden zijn eigen bedrijfje Psoriavis opzette. Vissers wil met zijn bedrijf psoriasislijders de mogelijkheid bieden in eigen huis de kuur te volgen. Hij installeert daarvoor een maand lang een bak of bad met, afhankelijk van de ernst van de aandoening, gemiddeld veertig visjes bij iemand thuis. Momenteel kan Vissers zes mensen tegelijk helpen. De eerste resultaten zijn, volgens hem, veelbelovend.

Medische wereld

Hoeveel belangstelling er ook is vanuit de hoek van psoriasispatiënten, uit de medische hoek blijft het stil. "De arts bij wie ik in behandeling was toen ik naar Turkije ging, deed mijn verbetering af als 'toeval'. Ook de afgelopen weken heb ik vanuit de medische wereld niet een telefoontje gehad", zei Vissers. Hij vindt dat onbegrijpelijk. "Ik krijg mailtjes van mensen die tal van behandelingen met allerlei bijwerkingen hebben ondergaan maar geen dermatoloog durft zich hieraan te wagen."

Ziekenfonds

De Psoriasisvereniging Nederland heeft volgens hem wel belangstelling voor de therapie. Samen met Vissers probeert zij de behandeling in het ziekenfonds onder te brengen.

Als het René Vissers lukt Psoriavis tot een succes te brengen, zal hij zelf voor de aanwas van nieuwe visjes moeten zorgen. In Turkije geldt inmiddels een uitvoerverbod. Om te voorkomen dat de soort uiteindelijk gaat degenereren zal hij visjes uitwisselen met een Duitser die ook in garra rufa's 'doet'.