Jeen van den Berg is woensdag op 86-jarige leeftijd overleden. De oud-schaatser won in 1954 de Elfstedentocht.

Van den Berg kreeg begin dit jaar een hersenbloeding, waarna zijn gezondheid hard achteruit ging. Hij verbleef de laatste tijd in een verzorgingstehuis.

De Friese ereburger van de gemeente Heerenveen was op de langebaan ook actief bij de Olympische Spelen van 1956 en 1960.

In 1963 werd Van den Berg derde bij de Hel van '63, de race die wordt gezien als de zwaarste Elfstedentocht ooit. Hij moest Reinier Paping en Jan Uitham voor zich dulden. 

Van den Berg eindigde in 1956 als zesde, maar er werd even getwijfeld om hem als winnaar uit te roepen omdat de eerste vijf schaatsers arm in arm gezamenlijk over de streep kwamen.

Uiteindelijk besloot het bestuur van de Vereniging de Friesche Elf Steden om geen winnaar uit te roepen vanwege het feit dat er 'geen sportieve wedstrijd' was verreden.

Controversieel

Ook zijn zege in 1954 was controversieel. Van den Berg maakte deel uit van een kopgroep van zes man die op de finish afstoof. Plotseling moest het groepje opzij naar een noodbruggetje. Van den Berg had het als eerste door. In de consternatie zag hij een bordje met daarop 'einde'.

Van den Berg stak zijn armen al omhoog en liet zich uitglijden. Anton Verhoeven, vijf meter achter hem, deed hetzelfde. ''Hij gleed het publiek in. Daar hoorde ik mensen roepen 'jullie zijn er nog niet'.''

Van den Berg perste er nog een keer alles uit en won alsnog. De rijders hadden stuk voor stuk de in kleinere letters geschreven tekst op het bordje over het hoofd gezien: 'Einde… over 500 meter'.

Bij de laatste Elfstedentocht in 1997 deed Van den Berg op 68-jarige leeftijd nog mee als toerrijder. Eerder reed hij ook de tochten van 1985 en 1986 uit.

Bekijk hier hoe Van den Berg de Elfstedentocht in '54 won:

Jeen van den Berg vond zichzelf een gewone sportman I 'Van den Berg icoon van Elfstedentocht'