AMSTERDAM - In de Egyptische stad Alexandrië wordt dinsdag de nieuwe bibliotheek van Alexandrië geopend. De Bibliotheca Alexandrina gaat tussen de 4 en 8 miljoen boeken herbergen en wordt moet een internationaal centrum voor studie en onderzoek worden.
Bibliotheca Alexandrina

Het was de grootste bibliotheek van de oudheid: de bibliotheek van Alexandrië. Ruim 700.000 manuscripten uit alle hoeken van de wereld werden hier in de vierde eeuw voor Christus bewaard. Als de bibliotheek de tand des tijds zou hebben doorstaan, zou de collectie een onvoorstelbare schat voor wetenschappers zijn. Helaas werd het gebouw al in de oudheid verwoest door brand en een aardbeving en gingen alle unieke manuscripten verloren.

In 1990 besloot de Egyptische regering in samenwerking met de Unesco de bibliotheek echter te herbouwen. De bouwwerkzaamheden begonnen in 1995 op steenworp afstand van de oorspronkelijke bibliotheek. Inmiddels is het dertien verdiepingen tellende gebouw klaar en kunnen internationale onderzoekers en wetenschappers gebruik gaan maken van de unieke collectie.

De miljoenen boeken, landkaarten, video's, cd-roms en de databanken van de bibliotheek bevatten informatie over de Alexandrijnse, Egyptische, Klassieke en Middeleeuwse beschaving. Daarnaast bezit de Bibliotheca Alexandrina ook veel wetenschappelijk en technologisch materiaal met betrekking tot de sociaal-economische en culturele ontwikkeling van Egypte en de regio.

Het cirkelvormige
gebouw