VATICAANSTAD - Twaalf van de dertien Amerikaanse kardinalen zijn dinsdagochtend in Vaticaanstad begonnen aan een tweedaags topberaad met hoge functionarissen van het Vaticaan. Ze zijn door paus Johannes Paulus II ontboden om de aanpak van de golf van seksschandalen in de Amerikaanse RK-Kerk te bespreken.

Tientallen priesters in de Verenigde Staten hebben zich schuldig gemaakt aan seksueel misbruik van minderjarigen. Vooral de kardinalen Law en Egan liggen onder vuur, omdat ze deze priesters de hand boven het hoofd hebben gehouden. Hoewel de kerkleiders op de hoogte waren van de misdrijven, plaatsten ze de daders over naar een andere parochie of een ander bisdom.

De paus zal de bijeenkomst bijwonen voorzover zijn verplichtingen dat toelaten. Op dinsdagochtend houdt hij een toespraak. Kardinaal Angelo Sodano, staatssecretaris van het Vaticaan, zit het beraad voor. De prefecten van zeven Vaticaanse congregaties nemen eraan deel. Onder hen kardinaal Joseph Ratzinger, hoofd van de congregatie voor de geloofsleer, en kardinaal Dario Castrillon Hoyos, hoofd van de congregatie voor de bisschoppen.

Behalve de paus komen op de eerste dag van de bijeenkomst de voorzitter van de Amerikaanse bisschoppenconferentie, bisschop Wilton Gregory, en de Amerikaanse kardinalen aan het woord. De vroegere aartsbisschop van Washington, kardinaal Hickey (81), is wegens zijn zwakke gezondheid in de Verenigde Staten achtergebleven.

/NIEUWS'Seksbisschop' praat met paus over aftredenEis tien jaar cel tegen pedofiele priesterVaticaan aangeklaagd wegens aandeel pedofilie