LONDEN - Greg Dyke, de voormalige algemeen directeur van de BBC, haalt hard uit naar premier Tony Blair, diens voormalige 'spindoctor' Alastair Campbell en het bestuur van de Britse omroep naar aanleiding van de berichtgeving over de oorlog in Irak. Dat blijkt uit Dyke's nieuwe boek 'Inside Story', waarvan zondag fragmenten staan te lezen in de Britse kranten The Observer en Mail on Sunday.

"We zijn allemaal bedrogen", zo schrijft Dyke over de argumenten van Blair om een oorlog tegen Irak te rechtvaardigen. "De geschiedenis zal uitwijzen dat het hele verhaal een groot politiek schandaal was."

Dyke trad af als chef van de BBC nadat een commissie onder leiding van Lord Hutton tot de conclusie was gekomen dat Blair en zijn medewerkers de Iraakse dreiging niet opzettelijk hadden overdreven om de oorlog te rechtvaardigen.

'Gestoorde, wraakzuchtige klootzak'

Campbell, volgens Dyke een "gestoorde, wraakzuchtige klootzak", zou in opdracht van Blair alles hebben gedaan om de BBC zwart te maken. Blairs communicatieadviseur, die vorig jaar terugtrad, eiste voortdurend dat er bij de BBC koppen zouden rollen.

Dat het bestuur van de BBC hieraan na Huttons rapport heeft toegegeven en zich uitgebreid begon te verontschuldigen tegen de regering vergelijkt Dyke met "het gedrag van bange konijnen".

David Kelly

De strijd tussen de BBC en de Britse regering begon na een BBC-documentaire in mei 2003 waarin de wapendeskundige David Kelly verklaarde dat Blair de Iraakse dreiging had "aangedikt" door te beweren dat Saddam Hussein binnen 45 minuten massavernietigingswapens kon afschieten. Kelly pleegde later zelfmoord. De journalist die de documentaire had gemaakt, David Gilligan, nam dit jaar ontslag.

Watergate-affaire

Dyke trekt in 'Inside Story' een parallel tussen de regeerperiodes van Blair en de voormalige Amerikaanse president Richard Nixon, die moest aftreden na de Watergate-affaire. "Ze zien het alsof je voor of tegen ze bent. En als je tegen ze ingaat, dan ben je voor hen de vijand."