AMSTERDAM - Veertien probleemjongeren zijn maandag in Amsterdam begonnen met het project De Uitdaging. Vorig jaar werden enkele deelnemers nog weggestuurd, omdat ze "erg lastig waren", aldus een woordvoerder van de gemeente. Met dit programma wil Amsterdam paal en perk stellen aan de overlast en criminaliteit die deze jongeren veroorzaken.

Instructeurs van de landmacht, marine, luchtmacht en marechaussee nemen de probleemjongeren bij De Uitdaging drie maanden lang onder handen. Dit vindt plaats in de Kolonel Palmkazerne in Bussum.

Zij onderwerpen de jongens aan militaire discipline en geven ze fysieke training en les in sociale vaardigheden. Ook volgen ze een vakopleiding, bijvoorbeeld lassen of informatica.

Het project loopt al sinds 1999. Vorig jaar mislukte het deels. Defensie stuurde zes van de vijftien deelnemers weg. Nu liggen er striktere sancties in het verschiet voor lastpakken. Bovendien kijkt de gemeente beter welke jongeren ze laten deelnemen aan het programma.

De gemeente Amsterdam betaalt per opleidingsplaats 8000 euro. Ook Ede en Rotterdam doen mee aan het project voor probleemjongeren.