WILMINGTON - De Amerikaanse president George Bush wil bindende grenzen aan de uitstoot van giftige stoffen door de industrie in de VS. Hij zei dat maandag in het park Adirondack Mountains in de staat New York ter gelegenheid van de Dag van de Aarde.

Bush verklaarde dat zijn regering van plan is strengere maatregelen te nemen, vooral tegen elektriciteitscentrales, om smog, zure regen en de uitstoot van kwik tegen te gaan.

Met wat Bush het "clear skies" (heldere lucht) plan noemt, doen de Verenigde Staten volgens hem meer dan ooit in de geschiedenis om de vervuiling door elektriciteitscentrales te verminderen.

De president heeft het Congres gevraagd maxima voor de totale industrie goed te keuren en bedrijven een puntensysteem te laten uitwerken om daar onder te kunnen blijven. Het Congres moet het hele plan nog bestuderen.

Stap terug

Volgens sommige milieugroeperingen in New York is "clear skies" nu het beste plan om de vervuiling aan te pakken. Andere groeperingen zeggen dat het plan juist een stap terug is vergeleken met de doelen van het Schone Lucht Besluit uit 1990.

In februari van dit jaar ontvouwde Bush een plan ter vervanging van de akkoorden van Kyoto. Daarin zei hij ook al dat er maximumgrenzen moesten worden gesteld aan vervuilende uitstoot. Bush kondigde toen een reductie van broeikasgas aan met 18 procent in de komende tien jaar.

/NIEUWSParlement VS stemt tegen olieboren in Alaska