DEN HAAG - Een voormalig huisarts uit Waalre kan, tien jaar nadat hij zich meerdere keren zou hebben vergrepen aan een labiele patiënte uit zijn toenmalige praktijk in Nieuwerbrug (Zuid-Holland), alsnog achter de tralies verdwijnen.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste maandag voor de rechtbank in Den Haag een jaar celstraf tegen de man. Officier van justitie E. Vos acht de 57-jarige man schuldig aan verkrachting en vindt dat hij zes maanden gevangenisstraf moet uitzitten. Het restant van de geëiste straf is voorwaardelijk.

De officier vindt ook dat de arts zeker 2,5 jaar een verbod moet krijgen op het uitoefenen van zijn beroep.

Het slachtoffer deed in 1991 al eens aangifte tegen de arts wegens verkrachting, maar die zaak werd geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Wel kwam toen al vast te staan dat er een seksuele relatie had bestaan tussen de arts en zijn veel jongere patiente.

Het medisch tuchtcollege besloot daarop in 1994 om de dokter voor een half jaar te schorsen. De arts betaalde een ton schadevergoeding aan het slachtoffer.

Vervolging

In 1999 deed het slachtoffer echter opnieuw aangifte van een reeks verkrachtingen en perversiteiten die begin 1992 zouden zijn gepleegd. De vrouw verklaarde dat zij die aangifte alsnog deed omdat de verdachte haar in 1999 opnieuw was gaan bellen. Daarop werd vervolging ingesteld tegen de arts.

De publiciteit rond een eerdere zitting van deze zaak leidde eind vorig jaar tot het ontslag van de arts bij de GGD in Eindhoven. Daar was hij enkele jaren eerder in dienst getreden, na de verkoop van zijn Nieuwerbrugse praktijk.

De arts ontkent dat hij de vrouw heeft gedwongen tot seks. Hij noemt de beschuldigingen van de vrouw "groteske fantasiën". De vrouw beweert dat haar belager haar op een op de praktijkvloer uitgespreide doktersjas heeft onderworpen aan reeks buitenissige perversiteiten. Billenkoek zou daarbij een van de luchtigste varianten zijn geweest. Ook zou de arts haar verslaafd hebben gemaakt aan het bedwelmende heroïnevervangende middel methadon.

Geloof

De net als de vrouw in streng christelijke kringen verkerende arts zou haar bovendien 'op de levende God' hebben doen laten zweren dat zij aan niemand iets zou vertellen. Volgens de officier van justitie had de vrouw ook vanwege haar geloofsovertuiging moeite om aangifte te doen.

De vrouw, die de afgelopen jaren diverse zelfmoordpogingen deed, bevond zich volgens de aanklaagster in een zeer afhankelijke positie van de arts. Zij leed aan postnatale depressie. Volgens het OM heeft de man "zeer grof misbruik" gemaakt van zijn positie als arts.

Dat hij ook nog de deuren op slot deed en bovenop het slachtoffer ging liggen, rechtvaardigde volgens de aanklaagster de kwalificatie verkrachting. Uitspraak 6 mei.