AMSTERDAM - De twee Nederlandse vliegtuigspotters die in Griekenland verdacht worden van 'simpele' spionage, zijn maandagmiddag naar dat land vertrokken. Het tweetal verschijnt woensdag voor het eerst voor de Griekse rechter. Het proces zal naar verwachting een à twee dagen duren.

Patrick Dirksen (27) uit Eindhoven en Frank Mink (28) uit Den Helder hangt een gevangenisstraf van een tot vijf jaar boven het hoofd. Ze werden op november samen met twaalf Britten bij Kalamata gearresteerd, omdat ze foto's maakten van een Griekse luchtmachtbasis. Volgens de Griekse autoriteiten waren ze aan het spioneren. De Britten komen ook woensdag voor de rechter.

Bij simpele spionage, waarvoor de spotters zijn aangeklaagd, wordt ervan uitgegaan dat alleen informatie is verzameld. De spotters zijn 14 december 2001 op borgtocht vrijgekomen. Per persoon moest er ruim 14.000 euro worden betaald. Het ministerie van Buitenlandse Zaken schoot dit geld voor.

Dirksen en Mink hebben altijd ontkend schuldig te zijn. Ze hebben naar eigen zeggen zelfs een officiële uitnodiging gehad om de vliegshow bij te wonen. "Alles wat ik heb gezien, is bekend. Het staat op internet en in boeken", zei Dirksen eerder.

Borgsom

De rechtszaak kost het tweetal aardig wat geld. Ze moeten de borgsom terugbetalen en bij hun Griekse advocaat, I. Zacharias, hebben ze nog een rekening van ruim 6000 euro openstaan. F. van Haaren uit Eindhoven begon een inzamelactie om de kosten van Mink en Dirksen te betalen.

Inmiddels is ongeveer 4000 euro binnengehaald. "Wat er met het geld gebeurt, ligt aan de uitspraak van de rechter. Als hij ze schuldig bevindt, krijgen de twee het bedrag. Als ze worden vrijgesproken kunnen donateurs zelf bepalen of ze het geld terug willen of dat het naar een goed doel gaat", aldus Van Haaren.

/NIEUWSVliegtuigspotters terug in NederlandVliegtuigspotters vrijgelatenVliegtuigspotters mogen vrij op borgtochtVliegtuigspotters verdacht van spionage