HAARLEM - Minister Netelenbos (Verkeer) is niet meer beschikbaar voor het ambt van commissaris van de koningin in Noord-Holland. Nu Provinciale Staten de voorkeur geven aan topambtenaar Borghouts van het ministerie van Justitie, heeft ze besloten zich terug te trekken uit de procedure.

Provinciale Staten van Noord-Holland willen topambtenaar H. Borghouts van Justitie als nieuwe commissaris van de koningin. De Staten kozen maandagmiddag in meerderheid (36 stemmen) voor Borghouts (GroenLinks). Netelenbos kreeg 33 stemmen.

Het kabinet beslist uiteindelijk over de opvolger van J. van Kemenade. Volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken is nog niet bekend wanneer dit gebeurt. Het kabinet, in feite de minister van Binnenlandse Zaken, volgt in zijn keuze in principe de aanbeveling van Provinciale Staten.

GroenLinks

Fractievoorzitter Rosenmöller van GroenLinks reageert blij op de aanbeveling van Borghouts. Het is voor het eerst dat GroenLinks een commissaris van de koningin mag leveren. Rosenmöller noemt de voordracht van de secretaris-generaal van Justitie een "bevestiging van zijn kwaliteiten".

De fractievoorzitter van GroenLinks hamert erop dat Borghouts ook inderdaad door minister De Vries wordt benoemd. "De minister heeft geen keus meer, als hij recht wil doen aan de provinciale democratie."