TUNIS - De explosie van een vrachtwagen beladen met gasflessen, anderhalve week geleden op het Tunesische eiland Djerba, was een terroristische aanslag. Dit heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily maandag bekendgemaakt. Zeventien mensen vonden bij de explosie de dood.

Zowel Tunesië als Duitsland zijn "er honderd procent zeker van dat het ging om een terroristische aanslag". Dit meldde Schily na zijn ontmoeting met de Tunesische president Zine al-Abidine Ben Ali.

De Duitse autoriteiten hielden vorige week dinsdag korte tijd een man gevangen in verband met de aanslag op Djerba. Duitse ministers verklaarden dat er een bewijsbaar verband bestaat tussen de explosie van de vrachtwagen en het terroristennetwerk al-Qaeda, dat ervan wordt beschuldigd achter de aanslagen van 11 september te zitten.

Elf Duitsers, vijf Tunesiërs en een Fransman werden gedood toen de vrachtwagen explodeerde bij een synagoge op het vakantie-eiland. Ook de chauffeur van het voertuig overleefde de klap niet.

De autoriteiten in Tunesië meldden eerst dat het om een ongeluk ging. Volgens deze lezing reed de wagen te hard in de richting van de synagoge, waardoor die tegen een muur botste. Nu, na nader onderzoek, zou ook de Tunesische regering ervan overtuigd zijn dat het om een terroristische aanslag gaat.