DEN HAAG - Veel meer asielzoekers dan verwacht blijken verdacht te worden van schendingen van de mensenrechten en/of oorlogsmisdaden in hun land van herkomst. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kampt hierdoor met enorme achterstanden in het verwerken van hun verblijfsaanvragen.
IND

De
Nationale Ombudsman

De aanvragen moeten binnen zes maanden zijn afgehandeld. Volgens de Ombudsman duurt het echter 2,5 jaar voordat duidelijk is of de asielzoekers wel of niet in Nederland mogen blijven.

Ongeveer 2100 asielzoekers worden ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan schending van mensenrechten en/of oorlogsmisdaden. Per jaar komen er 800 nieuwe gevallen bij. Volgens de Ombudsman rekende de overheid er op ongeveer 400 per jaar.

Verhoren

De Nationale Ombudsman vindt dat de IND en de staatssecretaris van Justitie de wachttijden moeten terugbrengen tot een jaar. Ook moet de werkwijze van de IND worden aangepast. Het verhoren van verdachten moet bijvoorbeeld beter gepland worden. Het duurt nu twee tot drie maanden voordat een verhoor kan worden afgenomen.

Het past een rechtsstaat niet, zegt een woordvoerder van de ombudsman, om misdadigers "zomaar" enkele jaren vrij rond te laten lopen. Bovendien zouden voormalige slachtoffers, die zich in Nederland hebben gevestigd, hun beulen kunnen tegenkomen.

De IND zegt al te werken aan verbetering van de aanpak. Het team dat zich bezighoudt met de aanvragen van voormalige oorlogsmisdadigers, wordt binnenkort uitgebreid van 29 tot 56 arbeidsplaatsen. Ook stuurt de dienst voortaan bericht aan de verdachten om hen te vertellen wanneer ze uitsluitsel in hun zaak kunnen verwachten.