WASHINGTON/VALENCIA/DEN HAAG - Aan de vooravond van overleg met collega's uit de Europese Unie heeft de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Peres ongehoord fel uitgehaald naar de kritische opstelling van de EU-landen over het Israëlische legeroptreden in het Palestijnse vluchtelingenkamp Jenin.

Er is in Europa niet alleen sprake van antisemitisme tegen individuele joden, "maar ik vrees ook van antisemitisme tegen de joodse staat", zei Peres zondag in Washington in een toespraak tot de American Israel Public Committee, de grootste Israëlische lobby in de Verenigde Staten.

Holocaust

Peres haalde de Tweede Wereldoorlog en de holocaust erbij. "Misschien zijn er veel Europese politici die de toekomst van Europa vertegenwoordigen. Wij, joden, kunnen het verleden van Europa niet vergeten en wij verwachten dat de Europeanen zich herinneren wat wij niet vergeten."

Peres verwacht daarom een 'realistisch en evenwichtig oordeel' van Europa over Israël. De bewindsman treft maandag en dinsdag in het Spaanse Valencia zijn EU-collega's op een conferentie waar ook arabische landen van de partij zijn.

De Unie zal naar zijn zeggen bij Peres, ondanks diens bezwaren, blijven aandringen op een internationaal en onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen in Jenin. Ze willen van hem duidelijkheid over wie die missie mogen uitvoeren. Naar verluidt zou hoge commissaris van de VN Mary Robinson en de VN-gezant Roed-Larsen niet welkom zijn.

/DOSSIERMidden-Oosten