MADRID - In de Spaanse hoofdstad Madrid is in de nacht van zondag op maandag een autobom geëxplodeerd. De ontploffing deed zich rond een uur 's nachts voor bij de Plaza de Castilla in de wijk Ventilla in het noorden van de stad, zo maakten de autoriteiten bekend.

Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor. Niemand bevond zich in de straat op het moment dat de naar schatting vijftien kilo springstof afging. Wel heeft het explosief zware schade aangericht, aldus de brandweer. In de directe omgeving is de elektriciteit door de klap uitgevallen. Ruiten sneuvelden en auto's raakten beschadigd.

Volgens ooggetuigen parkeerden twee mannen het voertuig voor het hoofdkantoor van de oliemaatschappij Repsol YPF. Kort nadat ze de auto hadden verlaten ontplofte de bom. Bij de autoriteiten was van tevoren geen waarschuwing binnengekomen. Nog niemand heeft de aanslag opgeëist maar het lijkt het werk van de Baskische afscheidingsbeweging ETA, aldus de politie.

De ontploffing in Madrid was de tweede van het weekeinde. Op zaterdag ontplofte er eveneens een autobom in Getxo, bij Bilbao in het noorden van het land. Ook die explosie richtte schade aan maar eiste geen slachtoffers.