PARIJS - De extreemrechtse kandidaat Jean-Marie Le Pen is met ongeveer 17,3 procent van de stemmen doorgestoten naar de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Zo ook president Chirac die 19,5 procent van de stemmen haalde. Na het tellen van ongeveer 80 procent van de stemmen haalt de socialistische kandidaat en huidige premier Jospin 15,8 procent. Hij legt na de verkiezingen zijn functie neer, zo kondigde hij zondagavond aan.

Bekijk video

"Dit resultaat is een mokerslag voor ons en een heel verontrustend teken voor Frankrijk," zei Jospin in een korte verklaring. "Ik heb het land vijf jaar lang trouw gediend als premier en ik blijf er trots op wat ik voor elkaar heb gekregen."Niet alleen de opkomst van extreem-rechts was een mokerslag, ook de opkomst was een harde klap voor de Franse politici.

Opkomst dramatisch laag

De opkomst was sinds veertig jaar niet zo dramatisch laag. In totaal maakten 72 procent van de kiesgerechtigden de gang naar de stembus.

Feeststemming

In het verkiezingscentrum van Le Pen in Saint-Cloud ten westen van Parijs heerste een feeststemming. "Deze dag," zei Le Pen, "is een teken aan de wand. Het oude systeem is onderuit gegaan, getuige het aantal thuisblijvers." Hij riep zijn aanhang op zich vooral niet te laten beïnvloeden door de oude tegenstelling links-rechts, die niet meer opgaat. Hij roept op om op 1 mei - het Feest van Jeanne d'Arc - een grote demonstratie in Parijs te houden.

Kater

Frankrijk ontwaakte met een enorme kater na de overwinning van de extreemrechtse Jean-Marie Le Pen. Vrijwel alle kranten in Frankrijk spreken over een schok, een aardverschuiving of een aardbeving.

De linkse krant Libération kopt met een enorm portret van Le Pen als pitbull met daar doorheen drie letters: NON, ofwel NEEN. De communistische krant L'Humanité heeft een soortgelijke voorpagina met daarop een groot rood kruis door het portret van Le Pen.

Reactie Kok

Premier Kok vindt de uitslag die Jean-Marie Le Pen zondag bij de presidentsverkiezingen in Frankrijk boekte, zorgelijk. "De onverwacht grote steun voor extreem-rechts in Frankrijk is zorgelijk, maar ik heb alle vertrouwen in de kracht van de Franse democratie", laat Kok maandag via zijn woordvoerder weten.

Aan de rechterzijde, in het kamp van de conservatieve kandidaat Chirac, heerste weinig vreugde over Le Pens succes. "Elke stem voor Le Pen is er één te veel", heeft Chirac in het verleden steeds gezegd. Chirac heeft altijd geweigerd met Le Pen, voorstander van herinvoering van de doodstraf, in zee te gaan.

Le Pen maakt overigens geen schijn van kans in de tweede ronde op 5 mei tot president van Frankrijk te worden gekozen. Twee opiniepeilingen geven hem die dag 20 procent van de stemmen, tegen voor de huidige president Chirac.

/NIEUWSDramatisch lage opkomst Franse verkiezingen (video)