AMSTERDAM/UTRECHT - De politie heeft 670 supporters van FC Utrecht die met de trein naar Amsterdam waren gekomen, terug naar huis gestuurd. De fans riepen zondag bij het verlaten van het station bij de Amsterdam ArenA massaal: "Hamas, Hamas; alle joden aan het gas". Ze waren op weg naar de voetbalwedstrijd Ajax-FC Utrecht.

Burgemeester Cohen besloot tot het uitvaardigen van een noodbevel nadat supporters de tekst hadden gescandeerd. Op basis daarvan zond de politie de groep met de trein terug. De politie had van te voren aangekondigd streng op te treden tegen dit soort wangedrag. In totaal werden elf aanhoudingen verricht.

Het merendeel daarvan werd al gezocht vanwege eerdere incidenten. De trein vertrok met vertraging uit Amsterdam onder begeleiding van een peloton ME. Supporters hadden op het station in Amsterdam aan de noodrem getrokken en stampij gemaakt. Op het Centraal Station van Utrecht wachtten enkele tientallen ME'ers, en politie te paard. In de lucht hing een politiehelikopter. Er deden zich verder geen problemen voor.

Voorzitter B. ten Boden van de supportersvereniging van FC Utrecht vindt het niet leuk wat er is gebeurd, maar toonde zich verbaasd over het politieoptreden. Volgens hem stond er bij aankomst in Amsterdam een 'ontvangscomité' van Ajax-fans 'kanker Utrecht' te roepen, waarop de Utrechters vocaal de tegenaanval inzetten.

Ten Boden meent dat de politie geen zin had in gedoe en de zaak snel heeft afgewerkt met het oog op een pro-Israëldemonstratie die zondagavond in Amsterdam wordt gehouden.