AMSTERDAM - Met rode rozen van scholieren, gedichten en tientallen bloemstukken zijn zondagmiddag tijdens een korte plechtigheid op het Museumplein in Amsterdam de duizenden slachtoffers herdacht die tijdens de oorlog het leven lieten in Ravensbrück.

Ravensbrück was een vrouwenkamp, maar minder bekend is dat er ook een mannen- en een kinderkamp waren. De herdenking van dit jaar stond met name in het teken van de kinderen die het kamp niet overleefden, of er werden geboren en vanaf het begin een minimale kans hadden.

Zoals de Nederlandse Hein die al vijftien dagen nadat hij het levenslicht zag overleed. Of zoals de Franse jongen die gescheiden van zijn moeder en twee zussen in het kinderkamp werd ondergebracht. Na de bevrijding wist hij niet meer wie hij was en waar hij vandaan kwam. Hij groeide op in Polen.

Zijn moeder en zussen keerden terug naar Frankrijk in de overtuiging dat het jochie dood was. Pas enkele maanden geleden is de inmiddels bejaarde man getraceerd. Zondag woonde hij met zijn zusters de internationale herdenking in Ravensbrück bij.

In Amsterdam hield burgemeester J. Cohen een korte herdenkingsrede waarin hij aangaf hoe belangrijk het is om om de slachtoffers van de naziterreur heen te blijven staan door stil te staan bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog.

"De wereld is misschien niet meer zo slecht als hij toen was, maar er valt nog veel te winnen." Scholieren van de Nicolaes Maasschool die het monument adopteerden, lazen gedichten voor en legden ieder een rode roos neer.

In het kamp verbleven 135.000 vrouwen en kinderen uit alle delen van Europa. Van hen overleefden er 92.000 het niet. Op 30 april bevrijdden de Russen Ravensbrück. De verschrikkingen in het kamp worden niet alleen met kransleggingen herdacht. Ieder jaar vindt er een internationale conferentie plaats die de vrouwen van Ravensbrück organiseren. Dit jaar gebeurt dat van 24 tot 28 mei in Amsterdam.