JERUZALEM - Israël wil niet dat VN-gezant Terje Roed-Larsen en de VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Mary Robinson, in de VN-missie zitten die de situatie in het vluchtelingenkamp Jenin gaat onderzoeken.

Jeruzalem beschouwt beide personen als bevooroordeeld en pro-Palestijns. Dat heeft een hoge Israëlische functionaris zaterdag laten weten.

Roed-Larsen en Robinson hebben de afgelopen week uitspraken gedaan over het Israëlische optreden in Jenin. Roed-Larsen zei na een bezoek aan het kamp dat hij daar "gruwelen heeft gezien die het voorstellingsvermogen te boven gaan". Ook Robinson had hevige kritiek op Israël.

Een hoge ambtenaar van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken vindt dat er geen eerlijk beeld kan ontstaan als de twee VN-functionarissen deel uit maken van de missie. De ambtenaar liet dat zaterdag weten tegenover de krant The Jerusalem Post.

De Israëlische minister van Defensie, Ben-Eliezer, verklaarde zondag op de Israëlische radio, dat Roed-Larsen zich schuldig heeft gemaakt aan 'ophitsing' tegen Israël. De VN-gezant heeft volgens de minister het Palestijnse standpunt volledig overgenomen. Ben-Eliezer heeft de VN eerder gevraagd de missie naar Jenin professioneel, en niet politiek te maken.

Israël stemde vrijdagavond in met de komst van een onderzoeksteam naar het Palestijnse kamp op de Westelijke Jordaanoever. Jeruzalem zegt niets te verbergen te hebben. De operatie is goed gedocumenteerd en alle informatie zal worden overgedragen aan de VN, zo hebben Israëlische regeringsleden laten weten.

Een woordvoerder van de Israëlische premier Sharon heeft gezegd dat de VN-missie ook moet onderzoeken hoe het mogelijk is dat het vluchtelingenkamp bij Jenin de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een centrum van terroristische activiteiten en een bommenfabriek.

Dit zou zijn gebeurd onder toeziend oog van de UNWRA, het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen, dat zich bezighoudt met de hulpverlening in de kampen.

/DOSSIERMidden-Oosten