BERLIJN/DESSAU/WITTENBERG - Duitsland is de komende week nog niet verlost van de wateroverlast. Stroomafwaarts van de Elbe dreigen opnieuw overstromingen, dit keer bij de stad Dessau en de directe omgeving van de plaats Wittenberg. De schade in Duitsland wordt inmiddels geschat op ruim 15 miljard euro.

Bekijk video

Europese Commissie

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, zal zich vanaf maandag extra flexibel opstellen om uit de steunfondsen voor regionale hulp zo snel mogelijk geld te laten stromen naar Duitsland en Oostenrijk voor wederopbouw van de getroffen gebieden. Dat heeft een woordvoerder van de commissie zondagavond verklaard. Voorzitter Romano Prodi was aanwezig op de 'watertop' met de leiders van vier Europese landen die zijn getroffen door de watersnood.

De 'watertop' is een initiatief van de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder. Ook diens Oostenrijkse collega Wolfgang Schüssel en de premiers van Tsjechië (Vladimir Spidla) en Slowakije (Mikulas Dzurinda) zijn aanwezig. Prodi bracht voorafgaand aan het gesprek een bezoek aan de zwaargetroffen deelstaat Saksen.

Polen heeft zondag hulpkrachten gestuurd naar Duitsland en Tsjechië. Duitsland gaat een noodfonds instellen van 20 miljoen euro voor de verwoeste landbouwgebieden. De federale overheid en de deelstaten draaien voor de kosten op. Dat heeft minister Kuenast van Landbouw zondag meegedeeld.

Het verwoestende water vervolgt inmiddels zijn weg naar het noorden van Duitsland. Het land betreurt inmiddels vijftien doden en 27 vermisten. In China hebben overstromingen de afgelopen twee weken al 250 levens geëist.

/NIEUWSWater in Dresden daalt, overlast blijftDuitse president roept landgenoten op tot solidariteit