Max Verstappen wordt volgend seizoen op 17-jarige leeftijd de jongste coureur ooit in de Formule 1.

Red Bull Racing brengt de Nederlander onder bij Scuderia Toro Rosso, het satellietteam van de Oostenrijkse renstal. Dat maakte de renstal maandagavond bekend.

Vorige week werd al bekend dat Verstappen per direct is opgenomen in het opleidingsprogramma van Red Bull Racing, de formatie van viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel.

Bij zijn debuut volgend jaar in de Formule 1 is Verstappen met zijn 17 jaar en 164 dagen verreweg de jongste coureur aller tijden in de koningsklasse van de autosport. Momenteel heeft Jaime Alguersuari (19 jaar en 125 dagen, in 2009) dit record in handen.

Verstappen geeft zondag 31 augustus tijdens VKV City Racing Rotterdam zijn eerste demonstratie in zijn Scuderia Toro Rosso-F1 auto, zo meldt Autoweek.

Formule 3

Verstappen bezet momenteel na al acht gewonnen races dit jaar de tweede plek in de Formule 3 en stond naar verluidt ook in de belangstelling van onder meer Ferrari, Mercedes en Lotus.

Door zijn overstap naar de opleiding van Red Bull kan Verstappen dit seizoen al getest worden in hogere klasses zoals de Formule Renault 3.5.

De vader van Max Verstappen, Jos, is de bekendste Nederlandse Formule 1-coureur uit de geschiedenis. Hij reed tussen 1994 en 2003 acht jaar in de Formule 1, waarin hij 106 races reed en twee keer het podium haalde.

Jongensdroom

"Dat ik in 2015 met Scuderia Toro Rosso in de Formule 1 debuteer is een jongensdroom die uitkomt", aldus Max Verstappen. "Al sinds mijn zevende is het bereiken van de koningsklasse mijn doel geweest, dus nu dat eenmaal is verwezenlijkt, ben ik echt enorm blij."

Verstappen is veel mensen dankbaar voor zijn promotie naar de Formule 1. "Voorop natuurlijk mijn vader Jos, die al die jaren dag en nacht voor me heeft klaargestaan."

"Dank voor het geloof in mijn talent van al mijn sponsoren die mij financieel, in deze toch moeilijke tijden, hebben ondersteund bij mijn eerste schreden in de autosport. Ik hoop van ganser harte dat deze samenwerking mee zal groeien in het verloop van mijn F1-loopbaan."

Herleven

Verstappen hoopt voort te borduren op het werk van zijn vader. "We hebben er met zijn allen enorm had voor gewerkt om de Formule 1 te bereiken en ik zal mijn uiterste best doen en alles geven om ook in deze hoogste autosportklasse succesvol te worden."

"Met de terugkeer van de naam Verstappen in de Formule 1 hoop ik dat oude tijden gaan herleven en dat ik vele fans mag begroeten op de Grand Prix circuits."

'Max Verstappen is de betere versie van Jos Verstappen' | Top 10: De jongste Formule 1-coureurs aller tijden