Drie deelneemsters aan de KEI-week in Groningen hebben zich bewusteloos gedronken tijdens een kroegentocht die werd gehouden in de introductieweek voor nieuwe studenten.

Dat bevestigt de politie na berichtgeving van de Groningse Universiteitskrant.

De politie weet niet precies hoe oud ze zijn, maar schat hun leeftijd tussen de 17 en de 20 jaar, laat een woordvoerder vrijdag weten. Het voorval vond plaats in de nacht van woensdag op donderdag.

"We vinden het erg jammer dat dit is gebeurd. We proberen de nieuwe studenten zo goed mogelijk voor te lichten over alcoholgebruik", zegt de voorzitter van de Groningse KEI-week. Hoe het met de vrouwen gaat wil de organisatie niet vertellen.

Groepsdruk

Het komt vaker voor dat nieuwe studenten tijdens de introductieweek te veel drinken. Jongeren kennen vaak hun grenzen nog niet en voelen tijdens de festiviteiten groepsdruk om mee te drinken, licht de politiewoordvoerder toe. 

Dit jaar geldt voor het eerst de regel dat jongeren onder de achttien geen alcohol mogen drinken. Duizenden studenten in Groningen, Leiden en Utrecht hebben deze week kennisgemaakt met de stad waar ze gaan studeren. In de weken hierna beginnen ook de introductieweken in andere studentensteden.