WASHINGTON - Terroristen bereiden aanslagen voor op banken in het noordoosten van de Verenigde Staten. Dat heeft de Amerikaanse recherchedienst FBI vrijdag bekendgemaakt. De waarschuwing van de FBI kwam op een moment dat ministers van Financiën van een groot aantal landen zich hadden verzameld in Washington om vergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank bij te wonen.

De FBI liet weten dat de Amerikaanse regering "onbevestigde informatie" heeft gekregen dat terroristen aanslagen willen plegen in Virginia, Maryland, Maine, Vermont en andere staten in het noordoosten van het land. De FBI beschikt niet over informatie dat een specifiek complot wordt voorbereid tegen bepaalde financiële instituties. Banken zijn verplicht dreigementen aan hun adres of andere verdachte zaken te melden bij de FBI.

Afgelopen zondag waarschuwde de FBI al voor mogelijke terroristische aanslagen op banken in Washington. De recherchedienst kwam met de mededeling naar aanleiding van een anoniem telefoontje naar het Amerikaanse ministerie van Justitie, waarin werd gewaarschuwd voor een bomaanslag. Dit telefoontje bleek afkomstig te zijn van een Nederlands jongetje van 13 jaar oud.

De jongen waarschuwde volgens de FBI dat er een explosief zou afgaan bij een nationale bank in het centrum van Washington om .00 uur 's middags op maandag 15 april. Op dat tijdstip gebeurde er niets. Wel besloten enkele banken, waaronder Citibank, SunTrust en Riggs, na een waarschuwing van de FBI hun kantoren in Washington te sluiten. De jongen heeft bekend.