ROTTERDAM - Politie en justitie hebben deze week drie aanhoudingen gedaan in verband met het onderzoek naar de bouwfraude. Dit zijn de eerste arrestaties in deze beladen zaak.

Volgens woordvoerder W. de Bruin zijn er geen huiszoekingen gedaan. Alle drie verdachten zijn in verzekering gesteld. Het OM weigert verder elk commentaar.

Het landelijk parket dat het onderzoek leidt, meldde eerder dat acht personen als verdachte worden beschouwd. Onder hen zijn zeker drie ambtenaren van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Op 19 maart werden in het hele land op grote schaal invallen gedaan in verband met het strafrechtelijk onderzoek naar de fraude in de bouwwereld. In totaal deden politie en justitie toen op 58 adressen huiszoekingen.

Behalve in de acht woningen van de verdachten gebeurde dat in zes gebouwen van overheidsdiensten en in 44 bedrijfsvestigingen. Daarna heeft justitie nog twee huiszoekingen gedaan bij een bedrijf en in een kluis van een bank. Het onderzoeksteam speurt in het onderzoek naar oplichting, valsheid in geschrifte, belastingfraude, overtreding van de Wet economische mededinging, omkoping en ambtelijke corruptie.

Het onderzoek begon nadat voormalig technisch directeur A. Bos van het bouwbedrijf Koop Tjuchem in november vorig jaar een zogeheten schaduwboekhouding aan justitie overhandigde. Daaruit zou blijken dat in de bouwwereld illegale prijsafspraken zijn gemaakt en prijzen voor bouwprojecten kunstmatig werden opgedreven. Ook zou uit de boekhouding blijken dat bouwbedrijven ambtenaren omkochten.

/NIEUWS'Ballast Nedam betrokken bij bouwfraude' (video)Marijke Vos (GroenLinks) leidt enquête naar bouwfraude