SCHIPHOL - De KLM heeft de afgelopen week in totaal 136 passagiers geweigerd op vluchten van Schiphol naar Curaçao en andersom. In totaal zijn door de aangekondigde preventieve weigering om potentiële bolletjesslikkers te vervoeren, 307 passagiers niet op komen dagen, zegt woordvoerder H. Baas van de KLM. "Dat is twee keer zoveel als normaal."

In totaal is er één schadeclaim van een geweigerde passagier binnengekomen. De luchtvaartmaatschappij neemt die nu in behandeling. De KLM begon begin deze week de zogenoemde pre-flight-controle. Die controle maakt deel uit van de maatregelen van minister van Justitie Korthals om de drugssmokkel via Schiphol in te dammen.

Baas zegt dat de KLM na deze week ook absoluut zal doorgaan met de preventieve controles. "Ze zijn succesvol, zo is deze week gebleken. Ook de hoeveelheid mensen die zijn geweigerd, toont aan dat deze maatregel noodzakelijk is. We beseffen dat het voor mensen niet leuk is als ze worden geweigerd vanwege drugssmokkel", aldus Baas. "Maar dat doe ik liever dan dat ik een kind in een vliegtuig moet uitleggen waarom een bolltejesslikker in het gangpad ligt te schuimbekken."

De marechaussee geeft de adviezen waarop de KLM een beslissing neemt of een passagier mee mag reizen of niet. De marechausse is bevoegd om preventief te werk te gaan om drugssmokkel te voorkomen, verduidelijkt een woordvoerder van deze opsporingsdienst.

"Rechercheurs doen dit op grond van hun jarenlange ervaring en zijn daar heel goed toe in staat. Wij zullen ons houden aan de adviezen van de marechaussee", benadrukt Baas. ,"ls we dat niet doen zou de KLM als medeplichtig kunnen worden bestempeld voor drugssmokkel. En dat willen we natuurlijk altijd voorkomen. Mogelijk zal een rechter uiteindelijk een keer bepalen of deze manier van controleren toelaatbaar is. Daarover is tot nu toch nog geen gerechtelijke uitspraak gedaan."

/NIEUWSKorthals wilde zich beraden over bolletjesslikkersDouane Curaçao laat bolletjesslikkers lopenVijf cocaïnesmokkelaars op elke vlucht uit Paramaribo