Alberto Contador is maandag in de tiende etappe van de Tour de France afgestapt na een harde val. Na de rit bleek dat de Spanjaard daarbij zijn scheenbeen heeft gebroken.

De 31-jarige Contador was flink gehavend na zijn valpartij. Hij stond lang stil nadat hij onderuit ging in de laatste meters van de afdaling van de Petit Ballon, de derde col in de zware bergrit, die door de regen gevaarlijk glad was.

De Spanjaard werd direct behandeld worden aan zijn knie, die flink bloedde.

Contador stapte nog wel op, maar zo'n twintig kilometer later kneep hij alsnog in de remmen. De Tourfavoriet lag toen al een kleine vijf minuten achter op het peloton.

De renner van Tinkoff-Saxo, die negende stond in het klassement, is al de tweede grote favoriet die uit de Tour stapt. Titelverdediger Chris Froome gaf in de vijfde etappe op, na verschillende valpartijen.

Eindwinnaar

Contador was in 2007 en 2009 eindwinnaar van de Ronde van Frankrijk. Ook in 2010 bracht hij de gele trui naar Parijs, maar die titel werd hem later afgenomen vanwege een positieve dopingtest.

De Madrileen was ook één keer de beste in de Ronde van Italië (2008) en zegevierde in 2008 en 2012 in de Vuelta a España.

Het is de eerste keer in de loopbaan van 'El Pistolero' dat hij moet opgeven in een grote ronde. Er rijden nu geen voormalig Tourwinnaars meer in het peloton, omdat ook Andy Schleck al moest afstappen.

Machado

De Portugees Tiago Machado, derde in het klassement, kwam ook hard ten val in de afdaling van de Petit Ballon.

Hij stapte na een behandeling weer op de fiets.