AMSTERDAM - Volgens de Volkskrant van vrijdag heeft oud-minister Joris Voorhoeve van Defensie het kabinet verkeerde informatie gegeven. Hij zou tijdens de val van de moslim-enclave Srebrenica bewust informatie verzwegen hebben en verkeerde mededelingen hebben gedaan. Dit concludeert de krant uit 'zeer geheime notulen' van een kabinetsberaad waar de hand op is gelegd.
de Volkskrant

Zo heeft Voorhoeve bijvoorbeeld in juli 1995 verteld dat er VN-waarnemers aanwezig waren in het stadion waar Bosnische vluchtelingen werden vastgehouden door Bosnisch-Servische troepen. Ook meldde hij dat er op de bussen met vluchtelingen die werden gedeporteerd Dutchbatters zouden meereizen. Dat zou commandant Karremans van Dutchbat hebben afgedwongen. Van beide beweringen bleek echter niets te kloppen.

Volgens Bert Kreemers, tijdens de val van Srebrenica plaatsvervangend directeur voorlichting op het ministerie van Defensie, was Voorhoeve 'gevangene van de informatie die hij kreeg aangeleverd'.

In zijn pas verschenen boek 'De achterkant van de maan: Haagse schaduwen over Srebrenica', vertelt hij over de interne strubbelingen op het ministerie van Defensie voor, tijdens en na de val van de moslimenclave.

Ook Kreemers bevestigt het beeld van de doofpotcultuur bij de Koninklijke Landmacht. Vaak bleek informatie onvolledig of kwam het veel te laat. Een voorbeeld: pas op 23 juli 1995, tien dagen na de val van Srebrenica, hoorde Kreemers voor het eerst over executies op de compound Potocari. Voor die tijd sprak de legertop over 'een goede evacuatie' van de vluchtelingen. "Ik heb me zeer gestoord aan deze foute informatiestroom", zegt Kreemers.

/NIEUWS'Voorhoeve en Karremans schuldig aan volkerenmoord'

/DOSSIERVal Paars II