Novak Djokovic heeft zondag voor de tweede keer in zijn loopbaan Wimbledon op zijn naam geschreven. De Serviër versloeg in de finale Roger Federer in vijf sets 6-7 (7), 6-4, 7-6 (4), 5-7 en 6-4.

Djokovic neemt door zijn zege op het heilige gras ook de nummer één-positie op de wereldranglijst over van Rafael Nadal. Hij was in 2011, 2012 en 2013 ook al enige tijd de mondiale nummer één.

'Nole', zoals de bijnaam van Djokovic luidt, won de Wimbledon-titel eerder in 2011. In totaal heeft hij nu zeven Grand Slam-titels achter zijn naam staan.

Federer blijft door zijn nederlaag vooralsnog steken op zeventien eindzeges op een Grand Slam-toernooi waarvan hij er zeven pakte op Wimbledon. Hij verloor slechts één keer eerder de finale in Londen. In 2008 was Nadal in vijf sets te sterk.

Matchpoint

De 32-jarige Federer, die de oudste winnaar in het moderne tijdperk had kunnen worden, begon wel goed aan zijn negende Wimbledon-finale. Hij won de eerste set in de tiebreak, maar daarna herstelde Djokovic zich met winst in de tweede en de derde set. 

In de vierde set leek de beslissing zelfs al te vallen. Bij een 5-3 voorsprong kon de 27-jarige Djokovic serveren voor de winst. Hij slaagde er niet in het karwei af te maken, maar kreeg in de game erna wel een wedstrijdpunt op de service van zijn Federer.

Djokovic faalde echter opnieuw en dat had een opleving van de Zwitser tot gevolg. Dankzij twee breaks op rij slaagde Federer er in om er een vijfde set uit te slepen. In die beslissende set sloeg Djokovic wel meteen toe op matchpoint.