WASHINGTON - Een volle autotrein van de Amerikaanse spoorwegmaatschappij Amtrak is donderdag in het noordoosten van de staat Florida ontspoord. Volgens de lokale autoriteiten hebben zes mensen het ongeluk niet overleefd. Bijna honderd anderen hebben verwondingen opgelopen.

Bekijk video

Volgens de reddingsdiensten zaten 75 inzittenden van de trein enkele uren vast maar konden uit hun benarde situatie worden bevrijd. "Alle levende passagiers zijn geëvacueerd. Ze zoeken nog steeds naar anderen die niet zo gelukkig zijn geweest", aldus een woordvoerder van de autoriteiten. Onduidelijkheid bestaat er nog over het lot van een handjevol mensen.

Sommige inzittenden brachten zich kruipend door de ramen in veiligheid. De trein vervoerde volgens Amtrak 440 passagiers en 28 medewerkers van de maatschappij. Het ongeluk deed zich voor bij Crescent City, ongeveer halverwege de steden Orlando en Jacksonville. De trein was op weg naar het noorden van de staat Virginia.

Onderzoek

De Amerikaanse Nationale Transport Veiligheidsraad (NTSB) heeft onderzoekers naar de rampplek gestuurd. Zij zullen de zwarte dozen van de trein onderzoeken. Volgens de uitbater van het traject, goederenvervoerder CSX. Corp., heeft het bedrijf donderdagochtend het betroffen stuk nog geïnspecteerd en zijn er geen gebreken geconstateerd.

De autotrein, die passagiers en hun auto vervoert, is vooral populair bij ouderen die in Florida overwinteren en bij gezinnen die een bezoek willen brengen aan Disney World en plaatsen aan de kust van de zuidelijke staat.

Amtrak vecht voor zijn overleving. Het bedrijf zit diep in de schulden en heeft gedreigd sommige diensten te schrappen, als de regering in Washington niet met geld over de brug komt. Of ook de verliesgevende autotrein zou worden geschrapt, is niet duidelijk.

Financiële steun

Enkele uren voor de ontsporing stemde een commissie van de Senaat in met financiële steun aan de onderneming. Amtrak zou volgens de senatoren vijf jaar lang jaarlijks op ruim 5 miljard euro moeten kunnen rekenen om zijn diensten te kunnen behouden en de veiligheid te verbeteren.

Afgelopen jaar ontspoorde er ook al een trein van Amtrak in de staat Iowa. Daarbij kwam een persoon om het lven en raakten 78 anderen gewond. Volgens de autoriteiten was dat ongeluk te wijten aan een defect aan de rails.

De Amerikaanse krant
Washington Post