Nigel de Jong zal dit WK niet meer in actie komen voor Oranje. Een MRI-onderzoek heeft bevestigd dat de middenvelder een scheurtje in zijn liesspier heeft.

Dat meldt de KNVB dinsdag. De Jong zal volgens de voetbalbond vermoedelijk twee tot vier weken uitgeschakeld zijn. De WK-finale is op zondag 13 juli.

De speler van AC Milan zal bij het Nederlands elftal in Brazilië blijven om aan zijn revalidatie te gaan werken.

Op Twitter meldt de controlerende middenvelder kapot te zijn van het nieuws. "Helaas is dit ook een onderdeel van de sport. Ik ga nu hard aan mijn herstel werken en houd hoop", aldus De Jong.

De 75-voudig international viel zondag in het achtste finaleduel met Mexico (2-1) al na negen minuten uit. Bondscoach Louis van Gaal vreesde na de wedstrijd al dat het om een serieuze blessure ging en een onderzoek in het ziekenhuis op dinsdag bevestigde dit.

Duelkracht

Oranje zal het hierdoor zaterdag in de kwartfinale tegen Costa Rica zonder De Jong moeten doen, die dit WK een vaste basisspeler was en geroemd werd vanwege zijn duelkracht als verdedigende middenvelder.

Tegen Mexico schoof Daley Blind na het uitvallen van De Jong door naar zijn plek op het middenveld.

Van Gaal heeft met Jonathan De Guzman en Jordy Clasie, die als enige veldspeler nog niet in actie is gekomen in Brazilië, nog twee spelers in zijn selectie die centraal op het middenveld kunnen spelen naast Georginio Wijnaldum.

Leroy Fer zou daar in theorie ook kunnen spelen, maar de speler van Norwich City wordt door Van Gaal meer gezien als breekijzer en aanvallende middenvelder. Bovendien kampt Fer zelf ook nog met een blessure en is het nog onduidelijk of hij het duel met Costa Rica gaat halen.

Nigel de Jong: 'Ik ben er kapot van'