WASHINGTON - De Amerikaanse Senaat heeft een voorstel van het Witte Huis om naar olie te boren in een natuurgebied in Alaska afgewezen.

De uitslag van de stemming is een gevoelige nederlaag voor president Bush en diens plan voor de nationale energievoorziening.

In de Senaat zitten vijftig Democraten en 49 Republikeinen. Het honderdste lid, James Jeffords, is in 2001 uit de Republikeinse Partij gestapt. Hoewel hij als onafhankelijke is doorgegaan, stemt hij bij belangrijke kwesties met de Democraten mee.

Bij de stemming over de proefboringen steunden vijf Democraten de Republikeinse regering. Daarentegen lieten acht Republikeinen de regering in de steek.

Veiligheid

De regering en veel Republikeinen hebben de boringen in het Arctic National Wildlife Refuge (ANWR) omschreven als een zaak van de nationale veiligheid.

De mogelijk 16 miljard vaten olie die in de bodem van het natuurgebied verstopt zitten, is volgens hen van cruciaal belang om de afhankelijkheid van vijandig gezinde oliestaten als Irak voor de energievoorziening te verminderen.

Het natuurgebied aan de noordoostkust van Alaska heeft een omvang van 7,7 miljoen hectare. De tegenstanders lieten zich niet vermurwen door een aanbod van de Republikeinen om de proefboringen telkens te beperken tot een gebied van achthonderd hectare.

Overwinning

Natuurbeschermers en Canada hebben de uitspraak van de Senaat geprezen. "Het is een grote overwinning voor het natuurbeheer", aldus Mark Van Putten, voorzitter van de nationale natuurbescherming. Het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen wel de meerderheid hebben, heeft vorig jaar wel met de proefboringen in Alaska ingestemd.