JENIN/GAZA - Het Israëlische leger heeft vrijdag gemeld dat het zich heeft teruggetrokken uit de stad Jenin. Het houdt het gebied wel omsingeld. Tegelijkertijd zijn Israëlische tanks tot binnen het Palestijnse vluchtelingenkamp Rafah in het zuiden van de Gazastrook opgerukt.

Israël blijft Jenin omsingelen naar eigen zeggen 'ter voorkoming van terroristische activiteiten en om terroristen te beletten Israël binnen te komen'. In de drie weken dat Israël Jenin bezet heeft gehouden, is het vluchtelingenkamp in de stad vrijwel helemaal verwoest. Vermoedelijk zijn daarbij honderden Palestijnen omgekomen.

Qalqilya

Terwijl het leger zich terugtrok uit Jenin, verlieten Israëlische tanks en pantservoertuigen ook Qalqilya weer. Volgens ooggetuigen waren ze enkele uren eerder de stad vlakbij de grens met Israël binnengedrongen. Het leger zei dat het om een beperkte operatie ging. Of daarbij Palestijnen zijn aangehouden, is niet duidelijk.

De Israëliërs hadden zich vorige week nog onder zware druk van de Verenigde Staten uit Qalqilya teruggetrokken. Ze hielden de stad wel omsingeld, net als ze nu met Jenin hebben gedaan.

Inval Rafah

De terugtrekking van de Israëlische troepen uit Jenin, op de Westelijke Jordaanoever, viel samen met een inval met tanks en pantservoertuigen in het Palestijnse vluchtelingenkamp van Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Zeker drie Palestijnen werden gedood en verscheidene gebouwen met de grond gelijk gemaakt, zo hebben Palestijnse getuigen en functionarissen gemeld.

Bij de joodse nederzetting Netzarim in de Gazastrook heeft het Israëlische leger drie gewapende Palestijnen gedood. De drie hadden zich volgens een legerwoorder vermomd als Israëlische militairen. Sinds Israël drie weken geleden begon met de bezetting van steden op de Westelijke Jordaanoever, was het in de Gazastrook over het algemeen rustig gebleven.

Arrestatie Hamas

Het Israëlische leger heeft ook de arrestatie gemeld van twee leden van de militaire tak van de fundamentalistische beweging Hamas. Een van hen is de chef voor de regio Bethlehem Khaled Tafesh. Hij werd al jaren door Jeruzalem gezocht voor deelname aan anti-Israëlische aanvallen. Bij Nablus werd Husam Ali Badran aangehouden, die volgens Israël onder meer betrokken was bij de aanslag op een hotel in Netanya

/DOSSIERMidden-Oosten