BELLIZONE - Het ongeluk in de Gotthardtunnel, dat in oktober vorig jaar aan elf mensen het leven heeft gekost, is veroorzaakt door een dronken chauffeur. Dit blijkt uit het onderzoek van de Zwiterse autoriteiten naar de ramp.

De Turkse chauffeur Seyfi Aslan bestuurde de vrachtwagen die op oktober 2001 op de verkeerde weghelft in de tunnel terechtkwam en op een Italiaanse truck botste. Door de brand die na de crash ontstond, kwamen beide bestuurders en negen andere automobilisten om het leven.

Na autopsie bleek dat Aslan een verhoogd alcoholpromillage in zijn bloed had. Daarnaast werd in het onderzoek vastgesteld dat de man na zijn vertrek uit Milaan lange tijd in een cafetaria langs de snelweg heeft doorgebracht. Met zijn mobiele telefoon probeerde hij daarna zijn opdrachtgever, het Belgische bedrijf Gul Trans, en zijn vriendin in België te bellen.

Hij vergiste zich enkele malen in de nummers. Verder is bekendgeworden dat ooggetuigen de vrachtwagen van Seyfi Aslan, die elfhonderd autobanden vervoerde, vlak voor de inrit van de tunnel over de weg hebben zien slingeren.

Gul Trans had de truck gehuurd van een ander bedrijf, Super Line Cargo, en beschikte volgens de Belgische justitie niet over een transportvergunning. Seyfi Aslan was op een toeristenvisum in België. Werken is dan niet toegestaan.

De tunnel brandde na het ongeluk nog langer dan 20 uur door. Volgens deskundigen functioneerde het dertig jaar oude ventilatiesysteem in de tunnel zo slecht, dat het mogelijk de situatie zelfs heeft verergerd. De Gotthardtunnel ging na renovatie op 22 december weer open.

/NIEUWSNog 128 mensen vermist in Gotthard- tunnel (video)Waarschijnlijk niet meer dan elf doden in Gotthardtunnel