Duizenden enthousiaste voetbalfans hebben zich ook het derde groepsduel van het Nederlands elftal goed vermaakt op het Museumplein in Amsterdam.

Zo'n twintigduizend toeschouwers zagen Oranje winnen van Chili, waarmee het Nederlands elftal zich verzekerde van de groepswinst.

''De sfeer is hier uitzinnig'', zegt een woordvoerder van organisator Radio 538.

''Na de wedstrijd liep het plein langzaam leeg, maar daarvoor waren de duizenden fans de zege op Chili luidkeels aan het vieren. Het is weer een prachtige avond. Vooral na de eerste goal was het feest. Die voelde echt als een bevrijding.''

Op het plein waren alle poulewedstrijden van Nederland op meerdere schermen te zien. De radiozender heeft de schermen er neergezet. De twee eerdere wedstrijden werden daar eveneens door ruim twintigduizend mensen bekeken.

Fontein

Fanatieke Oranjefans zijn na afloop van de wedstrijd met tientallen tegelijk in het water van de Hofpleinfontein in hartje Rotterdam gesprongen. Rond 20.00 uur vierden de vrolijke voetbalfans hun feestje door te pootjebaden in de vijver.

Aanvankelijk zorgden de kleuren van de fontein maandag voor verbaasde gezichten. Een poging het water oranje te kleuren, leidde tot waterstralen die meer op Chileens rood lijken.

Een woordvoerder van wethouder Joost Eerdmans probeerde de situatie te redden door de kleurstelling ''dieporanje" te noemen. Maar de regionale zender RTV Rijnmond noemde de vijver ''een bloedbad".

Den Haag

Op het Jonckbloetplein in Den Haag bleef het rustig. Omdat de eerste twee wedstrijden van Oranje op het plein goed zijn verlopen, zette de politie rond de wedstrijd tegen Chili minder mensen in.

Op het Haagse plein was het op vorige WK's en EK's nogal eens erg onrustig, maar dit toernooi valt dat dus mee.

Stadionterrein

De Nederlandse voetbalsupporters in Brazilië hebben voorafgaand aan de WK-wedstrijd tegen Chili een bescheiden feestje gebouwd op het stadionterrein in São Paulo.

Voor een tent van één van de grote sponsors van de wereldvoetbalbond FIFA kwamen de honderden Oranjefans samen. Uit de luidsprekers knalden dit keer niet de bekende Hollandse voetbalnummers, maar populaire muziek van een dj.

Rondom het stadion werd het oranje wel overschaduwd door het rood van de Chilenen, waarvan er vele duizenden naar São Paulo zijn gekomen. De sfeer tussen beide supportersgroepen was uiterst gemoedelijk. Over en weer gingen ze met elkaar op de foto.